Fodor Betti írásai

Kiszolgáltatva a kapcsolatnak

Karácsonykor mindenhonnan az folyik, hogy legyél együtt a szeretteiddel, szánj időt a kapcsolataidra. Persze főképp azért folyik mindenhonnan ez, mert valamit tuti el akarnak adni vele, de érdemes egy pillanatra megállni és megvizsgálni a kapcsolatainkat. És nem csak azért, hogy eldöntsük: mennyi pénzt szánunk egy-egy ismerősünk, családtagunk ajándékára.

close up photography of woman holding grey and red box

Egy kapcsolat irányítása, szervezése, ápolása időigényes feladat, és nem tanítják az iskolában. Lehet, hogy még nyugdíjas korodban is fejből fújod a Pitagorasz tételt, de a környezeteddel még akkor sem biztos, hogy egyből megtalálod a hangot. Elvégre simán össze lehet veszni olyan általános dolgokon bárkivel, mint “hova raktad a távirányítót?”, “ki ette meg az utolsó mézeskalácsot?”, vagy “miért nem adtál a kutyának vacsorát?”. Ha az oktatásban a matek mellett a pénzügyi intelligencia és a kapcsolat menedzsmentre is időt és energiát fordítanának már az általános iskolai évek alatt, akkor sokkal több életre valóbb, boldogabb, sikeresebb ember kerülne ki az iskolapadból. A kapcsolatokat ápolni kell, de vajon hogyan néz ki ez a valóságban? Hogyan tudnám jól menedzselni a társas kapcsolataimat, ha nem láttam rá jó példát a környezetemben? Honnan vegyünk példát rá egyáltalán? Honnan tanuljuk meg? Szüleinktől? Médiából?

Első sorban saját magunkból merítkezhetünk, de ehhez mély önismeretre van szükség. Ismernünk kell a tűrés határainkat és hogy mit szeretnénk kapni a kapcsolatból. Jól esik pletyizni a barátnőinkkel, de egy idő után ott motoszkálhat a fejünkben, hogy legközelebb minket fognak kipletykálni, így ha ezt idejében nem ismerjük fel, akkor elejét sem tudjuk venni. Jó érzés mindig ugyanahhoz a férfihoz hazamenni, kivéve, ha tudjuk, hogy ő más nőkkel is megosztja az idejét, és néha nem vár otthon. Ilyenkor tisztázni kell magunkban, hogy ez oké vagy sem. Ismerek olyan párt, akik boldogok a nyitott kapcsolatukban, mert közben mélységesen tisztelik egymást. És ismerek olyan párt, akik utálják a kapcsolatukat, nem tisztelik egymást, az életük egy véres háború, de anyagi okok miatt nem mennek szét.

Belekényszerítjük magunkat olyan kapcsolatokba, akár párkapcsolatba, vagy baráti/családi kapcsolatba, amit tudunk, hogy nem jó nekünk, de egy enyhe kifogással mégis elhárítjuk a felbontás lehetőségét. Ha annyi pénzem lenne, mint ahányszor találkoztam már a következő kifogásokkal, akkor már nem Magyarországon élnék:

  • anyagi okokból nem tudok szakítani vele
  • olyan rég óta ismerem
  • a gyerekek miatt nem válunk
  • majd megjavul, már nagyon sokat változott jó irányba
  • majd megkedvelik egymást a családdal
  • kinek kellenék másnak?
  • tudom, hogy ma ver, de holnap a tenyerén fog hordozni
  • úgysem hagyná, hogy elhagyjam
  • ő az egyetlen barátom, még akkor is, ha folyton megbánt és kihasznál

A listát tudnám folytatni, és gondolom neked is van pár gondolatod hozzá a fejedben, akár saját tapasztalat, akár csak hallottad, vagy olvastad valahol. Ezzel sajnos az a baj, hogy egyik kifogás sem igaz! Csak és kizárólag egy kifogás!

Szerencsére ismerek olyan nőket, akik megoldották az anyagi problémáikat és külön tudtak költözni; a gyerekkel is meg tudták beszélni a dolgot, mert bármilyen kicsi is volt a gyerek, ő is rájött, hogy nem boldog családban él és a válással lehet jobb; az erőszakoskodótól is sikerült megszabadulni, elmenni. Nekem is volt válásom, ami jogi procedúrával jár, és baromi nehéz lelki folyamatokkal, így nem légből kapom, amikor azt állítom, hogy a döntés a TE kezedben van, ha nehéz is és lemondásokkal jár! Tudsz a kapcsolatodon változtatni!

Először is tisztázni kell, hogy megvan-e a kellő tisztelet a két félben, majd ha ez stimmel, akkor tisztázni, hogy min lehetne változtatni a kapcsolatban? Több szeretetet akarsz kapni? Halmozd el szeretettel a másikat. Ha ez nem válik be, akkor keress másik embert, aki kellőképpen értékel. Több figyelmet szeretnél? Kezdj el több figyelmet adni a másiknak. Ha nem változik meg a figyelme feléd, akkor keress mást, akire oda figyelhetsz és viszont. Több időt szeretnél a másikkal? Szentelj neki te is több időt, és csapj le az együtt töltött percekre, ha csak annyi jut! Egy embernek arra van ideje, ami fontos neki. Ez a kapcsolatban is igaz. Olyan nincs, hogy tökéletes kapcsolat, de olyan van, ami jól van menedzselve és ahol a felek mindketten elégedettek.

two person holding papercut heart

Látok igazán szar kapcsolatokat, ahol a nők azt kérdezgetik, hogy mit rontottak el, és látom a válaszokat: “te semmit, mert a másik a szemét, hogy nem értékel eléggé!” Holott mi magunk sem értékeljük magunkat eléggé, akkor hogyan várhatjuk el egy idegentől, akinek nem látunk a fejébe, hogy értékeljen és hogy tiszteljen? Miért alázkodunk meg a nőiességünkben? Miért alázzuk meg a férfit a férfiasságában? Mert nem csak arról beszélhetünk, hogy mi rossz kapcsolatban élünk, hanem arról is, amikor a férfi szenved egy nő mellett, aki napról-napra kiheréli.

Legyen szó családi kapcsolatról, munkahelyiről-, vagy barátiról a fentebb említett párkapcsolatok mellett, egy dolog fontos: mindig meg kell adni a másiknak a tiszteletet! Ha nincs tisztelet, akkor nincs igazi kapcsolat sem, de a tiszteletet magunk felé is biztosítanunk kell! Aztán elkezdhetünk majd jobban kommunikálni is, ami még tovább lendítheti a kapcsolataink minőségét, de ezzel külön fogunk még foglalkozni.

Ha te is kedvet érzel arra, hogy megoszd gondolataid, véleményed a karácsony kapcsán, akkor küldd el emailben az info@retahuman.hu emailcímre, és ha beleillik a lélek gondozásba, akkor megjelenik. Kérjük, hogy aláírást mindenképpen küldj hozzá, hogy azon a néven tudjuk megjelentetni az írásodat!

Please follow and like us:

Még szintén kedvelheted...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.