Kertész Julcsi írásai

Új évi fogadalmak, amiket idén sem fogadok meg!

Minden évben az év végéhez közeledtével visszaemlékszünk a lezárandó évre, és leperegnek előttünk az év eseményei, mi hogyan alakult, mi az, ami teljesült, miben lehettem volna jobb, vagy miként cselekedhettem volna máshogy, mi az amit nem értem el?

Bizony az év elején túlbuzgóként hajlamosak vagyunk, túl sok és irracionálisan megfogalmazott fogadalmat tenni. Ebben a társadalmi elvárások is nagy szerepet játszanak, nem beszélve a médiáról. (Ne legyenek hiú ábrándjaink és ne higgyünk el mindent, amit a kirakatban látunk!)

Azzal nincs is semmi baj, hogy összegezzük, mit szeretnénk elérni a 2021-es évben, a probléma ott keresendő, amikor túl nagy elvárásokat állítunk magunk elé és valahol a szívünk mélyén már a megfogalmazásnál tudjuk, hogy nem fogjuk elérni, de mégis mikor nem következnek be az elvártak, lehangoltság és frusztráció vesz minket körbe.

A klasszikus fogadalmak, amikkel mindannyian találkoztunk már:

– Leteszem a cigit

– Lefogyok x kg-ot

– Rendszeresen fogok sportolni

– Egészségesebb ételeket fogok enni

– Kevesebbet logók a közösségi médián

– Többet leszek a természetben

stb.

A fent említettek közül, bőven van olyan, amit véghez lehet vinni ténylegesen az évben, nagyon fontos, hogy valóban elérhető célokat fogalmazzunk meg.

Az én nézeteim alapján, fontos, hogy ne fogadalmaknak hívjuk őket, legyen inkább komoly elhatározás, döntés vagy kívánság.

Miért szoktam megfogadni azt, hogy semmit sem fogadok meg?

Először is a fogadalom szóval divat lett dobálózni, miért fogadjunk meg olyan dolgokat, amiért nem vagyunk hajlandóak komolyan tenni és nem vesszük ténylegesen komolyan.

Mindent is megfogadunk, amiből nem tudunk egyet sem teljesíteni, ebben az értelemben a fogadalom értelmét veszti. Eleve hazudunk, méghozzá saját magunknak.

Nem tudok azonosulni azzal sem, hogy hirtelen bekövetkezik január 1-je és minden megváltozik. Értem, hogy van, aki a változást dátumhoz köti, de a változás fejben dől el, teljesen mindegy, hogy hányadikán és milyen napon. A változás egy folyamat, amit te indítasz el magadban azzal, hogy kilépsz a komfortzónádból.

Arról nem is beszélve, hogy 1-1 fogadalom nem teljesülése esetén milyen rossz érzés és lehangoltság uralkodhat el bennünk, amitől szintén nem jutunk előrébb és úgy érezzük eltelt egy év, hogy nem történt változás, amitől szintén nem érezzük magunkat jobban.

Ezért tényleg jó tanács, hogy vegyél mindent úgy komolyan, hogy nem veszed túl komolyan. Valamin változtatni szeretnél, akkor változtass! Kezd el most vagy bármikor, ne várj egy újabb évre. Apró lépésekkel kezdj, adj magadnak időt, légy türelmes és tudatos.

Please follow and like us:

Még szintén kedvelheted...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.