Fodor Betti írásai

Karácsonyi fanatizmus és embertípusok

Három fajta ember létezik a karácsony kapcsán: aki rühelli, aki elviseli, és aki odáig van érte! Mivel a héten már advent jön be vasárnap, ezért elkezdhetünk készülődni a karácsonyra, így a karácsonyi embertípusokra. Nyilván csak azokat lehet idesorolni, akik valamilyen módon érdekeltek a karácsonyban, mégha nem is feltétlen vallásosak, de neveltetésükből kifolyólag tartják, vagy éppen tiltják a karácsonyt. Magyarország karácsonyozó ország, nem úgy, mint pl: Szíria, így főképp a magyarokról, a magyar hozzáállásokról lesz szó. Mindenképpen érdemes szubjektíven olvasni a három típust, hogy ne legyen sértődés a végén. 🙂

A Grincs:

Az a fajta ember típus, aki elvonul a vackába karácsonykor és hagyja mindenki békén. Ő a tipikus Scrooge a Karácsonyi Énekből. Kerüli a karácsonyi vásárokat, inkább nem jár társaságba, csak ne kelljen karácsonyi ajándékot venni. Ajándékot kapni is utál. A lakását sem díszíti fel, sőt, még karácsonyfát sem állít. Nem ateista, hogy hidegen hagyja a karácsony, hanem  egy igazi Grincs! 

Általában az ilyen ember életében gyerekkorban történt valami törés, ami miatt elfordult a karácsonytól és az ilyen fajta ünnepektől. Esetlegesen egy olyan lelki sérülést hordoz, ami az emberi kapcsolataira is hatással van, már ha van kapcsolata bárkivel. Mindenki ismer ilyen embert, így ha te nem tudsz egyet sem, akkor lehetséges, hogy te vagy a Grincs.

The Grinch' isn't a travesty, but it is completely and totally unnecessary | Illinois Suburban Journals | stltoday.com

Közömbös:

A többség, aki karácsonyozik úgy van vele, hogy kicsit ki kell takarítani a lakást, estére megfőzni a karácsonyi töltött káposztát, aztán hagyják békén a fa alatt az ajándék bontogatás közben. Megtesz mindent, ami tőle telik, de csak az elvárások mentén. A Rossz anyák karácsonya című film pont ezt a típust mutatja be többnyire. Ez az embertípus az a fajta, aki simán szitkozódva csomagolja be az ajándékokat és megfogadja, hogy jövőre előre csomagolt ajándékot vesz mindenkinek. Aki elfelejtett ajándékot adni az egyik családtagjának, így random több ajándékot vesz a kelleténél és a felesleges ajándékot adja oda. Ő az, aki összeveszik a családdal a szeretet ünnepén a karácsonyi gejl filmek sorrendjén. Készül ő a karácsonyra, de a karácsonyi hajtás olyan nehéz! Szeretne ő békés karácsonyt, de simán elfeledkezik a karácsony szentségéről, szeretetéről, ha az érdekeiről van szó. Egyszóval egy átlag ember ez a típus.

people planting r

Télapó, Télanyó:

Már októbertől (vagy júliustól) a karácsonyra készül. Naponta tesz ki újabb díszt a lakásába, irodájába, munkahelyére, autójába… Minden karácsonyi vásárnak tudja a pontos programját és már mindet látta, mert éppen arra sétált, mikor építették a bódékat, vagy mikor megnyitották. Pontosan ismeri a városban (országban, Európában) a legjobb forralt boros helyeket, de a kürtöskalácsozóban még törzsvásárlói kedvezménye is van. Az adventi időszakban minden napra süt valami karácsonyi süteményt tesztelésre. A telefonján karácsonyi csengőhang szól, és fejből tudja a Classical Christmas FM rádiócsatorna kívánság műsorának telefonszámát.

Ő az, aki karácsony reggelén pöcröf kikerázza a lakást, délre ötcsillagos, háromfogásos ebéddel vár, amit frissen, melegen terít eléd. A karácsonyfát még Martha Stewart is megirigyelné, a lakással együtt, ami akár a karácsony múzeum is lehetne. Ő az, akit folyamatosan szegfűszeg és fahéj illat leng körül, még az ajándékai is karácsony illatúak. Kortól függetlenül ő az igazi Télapó vagy Télanyó.

woman drinking

Please follow and like us:

Még szintén kedvelheted...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.