Fodor Betti írásai

Antidepresszáns állatok

Te is szereted az állatokat? Akkor biztosan tapasztaltad már, hogy a macskák, kutyák, lovak, vagy éppen a papagájok közelsége milyen megnyugtató hatással van rád. Sokkal nyugodtabbak, kiegyensúlyozottabbak vagyunk tőlük, már attól is, ha csak egy képet nézünk kedvenc állatunkról.

adult short-coated brown dog wearing red fitted cap

Az egyedül élő – sokszor idős – emberek számára felbecsülhetetlen társat jelentenek, szeretetet adnak és kapnak is, így kevésbé érzik magukat magányosnak, elhagyatottnak. A fiatalkorban elszenvedett traumákat is könnyebb feldolgozni, ha olyan négylábú társat választunk magunk mellé, aki elfogad. Egy kisállat sosem alkot véleményt a gazdájáról, mert mindig szereti, akár csúnya, púpos, alacsony, akkor is engedi magát megölelni (kivéve talán a macskákat, kegyes rabszolgatartókat). Egyedül az ember jelleme, viselkedése a mérvadó egy kisállat számára, mert a bánásmódot örökre megjegyzi, nem kell hozzá elefántnak lennie. Egy kisállat sokkal eredményesebben javítja az önértékelési problémákkal küzdő betegek állapotát, mint egyes gyógyszerek, mert maga a szőrös puha, meleg test simogatása is endorfint szabadít fel az agyban. A kiskedvenc közelsége, érintése is kompenzálja az elutasítottság érzését, így a bezárkózást gátolja, segít nyitottabbá válni a világra, hogy egészségesebb kapcsolatot tudj kialakítani másokkal (akár emberrel, akár állattal).

Sok helyen azonban alkalmatlanok a feltételek az otthoni állattartásra, ebben az esetben az állatkerti bemutatók teremthetnek élő kapcsolatot ember és állat között, ha csak rövid időre is. Népszerűek is ezek a kertek, de manapság egyre gyakoribbak a kisállat simogatók, vagy éppen cicakávézók is. Ezek a helyet alkalmat adnak arra, hogy élvezhessük az állatok társaságát, de nem jár különösebb kötöttségekkel.

Új munkahelyi trend, hogy az irodákban is a gazdival maradhat kedvence. Kutatások bizonyítják, hogy az ilyen irodákban a munkahelyi stressz jelentősen csökkent azoknál a dolgozóknál, akik kapcsolatba kerültek a behozott kedvenccel. Ez azzal magyarázható, hogy elég megérinteni őket, vagy a szemükbe nézni és vérnyomásunk csökkenni kezd a normál tartományba, endorfin szabadul fel szervezetünkben. A legújabb eredmények azt igazolják, hogy utóbbi akkor is megtörténik, ha egy térben vagyunk a kutyával, vagyis puszta jelenléte elegendő ahhoz, hogy jobban érezzük magunkat. Többen is beszámoltak arról egy kutatás közben, hogy egy barátságos kutya simogatása közben elmúlt a fejfájásuk, megszűnt a rosszkedvük, az idegességük, és enyhültek az emésztési panaszaik. Saját tapasztalat, hogy amikor a kolléganőm behozza a kiskutyáját, akkor egész nap mosolygósak vagyunk, vidámak és érhet bármilyen negatív hatás, akkor is találunk rá megoldást – a kiskutyával az ölünkben.

Mindegy, hogy képzett terápiás állatról, vagy akár egy kóbor cicáról van-e szó, a tudósok egyetértenek abban, hogy az állatok közelsége, jelenléte kifejezetten jó hatással van a valamilyen lelki traumát átélt emberekre. Az állatok játékos módon ébresztenek bizalmat a lelkileg, szellemileg vagy testileg sérült emberekben. Példának okáért a lovas terápia fejleszti a koordinációs készségeket, az egyensúlyérzéket és az önbizalmat, továbbá segít a hiperaktív és olvasási zavarral küzdő gyerekeken is. A szívinfarktuson átesett háziállattartó beteg sokkal nagyobb eséllyel éli túl a roham utáni felépülési időszakot, mint az a beteg, akinek nincs házikedvence, függetlenül attól, hogy milyen fajta állattal él együtt.

Karácsonykor, ha magányos az ember különösen nagy lelki segítséget nyújtanak a háziállatok. Nekem kisgyerek koromban volt egy kedvenc kacsám, akinek készítettem csigákból karácsonyi ajándékot, és rendesen megajándékoztam vele. Még be is csomagoltam, de ahogy kiszagolta, hogy a kedvenc elesége van az ajándékcsomagolás alatt, egyből kitépte a kezemből és befalta a csigákat. Hozzátenném, hogy marha nehéz karácsonykor csigát gyűjteni! 🙂

Ha te is kedvet érzel arra, hogy megoszd gondolataid, véleményed a karácsony kapcsán, akkor küldd el emailben az info@retahuman.hu emailcímre, és ha beleillik a lélek gondozásba, akkor megjelenik. Kérjük, hogy aláírást mindenképpen küldj hozzá, hogy azon a néven tudjuk megjelentetni az írásodat!

Please follow and like us:

Még szintén kedvelheted...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.