Kertész Julcsi írásai

Karácsony 2020

Igen…

Ez speciális év, bizony speciális Karácsonyt is ígér.

A legtöbb családban az ünnepekre való hangolódás már december elején vagy már előtte pár héttel megkezdődik, ilyenkor elkezdjük feldíszíteni a házat, esetleg új karácsonyidíszeket és holmikat vásárolunk és megkezdődnek a karácsonyizene -és film maratonok.

Ezidáig minden ugyanúgy néz ki, mint a többi karácsonykor, a végeláthatatlan vásárláson keresztül a menütervezésen át, de az, hogy lélekben is hangolódjunk, talán idén a legnehezebb.

Az évek során talán megszokhattuk, hogy bizonyos családtagjainktól és barátainktól külön töltjük az ünnepeket, de valahogy 2020 még ebben is más. Ebben az évben a járványra való tekintettel sok családban fog elmaradni, az össznépi nagy karácsonyiebéd vagy karácsonyozás, hiszen mindenki a legjobbat szeretné a szeretteinek.

A klasszikus karácsony ünneplés nagyjából minden házban hasonló, december 24-én a család együtt ünnepel, fadíszítés és a közös ebéd, vacsora és ajándékozás után, sokan pásztorjátékra vagy éjféli misére mennek a templomba (vallástól függően). Ez a meghitt állapot idén máshogy néz majd ki egy kicsit, nem biztos, hogy a misék meglesznek tartva vagy ha igen, akkor is sokan nem fognak elmenni a vírus okozta félelem miatt, amik legyünk őszinték megérthető.

December 25-én és 26-án illetve sokan két ünnep között is rokon és családlátogatással töltik az ünnepet, ami idén mérséklődik, hiszen határozat mondja ki, hogy egy házban hány fő tartózkodhat. Gondoljunk csak bele jobban, hogy mit is jelent ez, azt hogy más lesz az idei ünneplés, pl1. az idős nagymamánk idén nem vár minket szeretettel és minden jóval az asztalon, mert az ebéd nála elmarad vagy pl2: mi lesz a 8 hónapos terhes sógórnőmmel, vélhetően egész karácsonykor a férjével lesz otthon és nem találkozunk.

A modern technikának köszönthetően könnyedén videózhatunk velük a számítástechnikai eszközökről, igaz ez nem az igazi, de mégis időt tölthetünk szeretteinkkel.

Az idei évhez köthető sok negativitást, dühöt, lehangoltságot és csalódottságot amik értek minket, cseréljünk pozitív gondolatokra és próbáljuk meg megélni a karácsonyt, hiszen ha jobban belegondolunk idén a legszemélyesebb és belsőséges az ünnep, valóban magunk lehetünk a kis családunkkal, az átlagnál jobban le tudunk lassulni és akár ebben a külön helyzetben még saját magunkhoz is közelebb kerülhetünk. Az évből hátramaradt napokat igazán különlegessé tehetjük anélkül is, hogy elhagynánk az otthonunkat vagy pénztköltenénk (sajnos amiről egyesek szerint szól a karácsony).

Az otthonlét számos kellemes időtöltést kíván számunkra és családtagjaink számára:

        Főzzünk együtt kicsik és nagyok egyaránt vegyék ki a részüket az elkészítési és takarítási folyamatokban, a sütés és főzés öröme attól lesz igazán különleges, hogy olyan ehető varázslatot alkottunk, aminek az elkészítése örök élmény nyújt a résztvevőknek nemtől és kortól függetlenül és még finom is J

        Társasjátékest és kártyapartik, ha egyszer belekezdünk igazán és igazán belejövünk, be se szeretnénk majd fejezni a játékot, így könnyedén előfordulhatnak éjszakákba nyúló játékpartik.

        Film és sorozat maratonok, igen sok választék van régi és új műfajonként rengeteg opció, hogy kicsik és nagyok egyaránt jól szórakozzanak

        Házimunka és barkácsolás, javítás a hosszú pihenés után jól eshet egy kis otthoni szorgoskodás, javítsuk meg a tönkrement tárgyakat vagy csináljuk meg a régóta halogatott dolgokat.

        Kreatív személyek ki tudnak teljesedni egy kis szoba átrendezése során vagy készítsünk rajzokat, gyurmadíszeket családtagjainkkal

        Akik megtehetik, menjenek kirándulni a szabadba, fedezzük fel hazánk gyönyörű kicseit és tájait, nem kell mindig nagyban gondolkodni, egy kutyasétáltatás vagy séta az erdőben is feltöltheti lelkünket.

        Szánjunk idő saját magunkra is, hangolódjunk a belsővilágunkra, inspirálódjunk könyv vagy zene által

        Felkészülés a jövő évre, tervezzük meg mik a céljaink és mit szeretnénk elérni 2021-ben, a múltat szép lassan magunk mögött hagyjuk, a tovább lépésben segíthet ha rendszerezzük dolgainkat, a fájó sebeket feltépő tárgyaktól szabaduljunk meg és rendezzük át a ruhásszekrényüket, a már megunt nem hordott darabokat felajánlhatjuk rászorulóknak vagy el is adhatjuk

 

Reméljük, adtunk egy kis ötletet, hogyan is tudod kellemesen tölteni az ünnepeket 2020-ban, talán kicsit másképpen, alkalmazkodva, de annál boldogabban.

Please follow and like us:

Még szintén kedvelheted...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.